Ikan Bawal Cermin atau dipanggil jugak Bawal Emas ni jarang nak dapat kat pasar Keramat yang selalu Umi kunjungi tapi nak jadi rezeki pulak bila DH beli ikan ni tapi jangan tanya berapa harganya sebab bila ditanya..entah jawabnya ^__^. Kalau ikutkan Umi lebih suka buat goreng berlada tapi tu la orang yang kerap outstation tu nak mintak buat gulai kan tapi apa yang pasti harganya mau seakan harga ikan bawal hitam dalam lebih kurang RM25/kilo tu pun dah dikira murah tu.
memang sedap dan manis isi ikan ni sebab ikan baru dan katanya ikan dari Terengganu |
Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal cermin, dipotong
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
3 sudu rempah kari ikan
1 sudu cili kisar
1/2 cawan asam jawa
1 tangkai daun kari
sedikit daun kesum
1/2 sudu halba campur
Ditumbuk
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Bahan hiasan:
2 biji tomato
Bendi
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak, tumis bahan yang ditumbuk, halba campur, daun kari hingga kekuningan dan naik bau
- Masukkan rempah, cili kisar, air asam jawa dan digaul hingga pecah minyak.
- Masukkan santan cair hingga mendidih, kemudian masukkan ikan serta santan pekat
- Bila kuah mendidih, masukkan tomato/bendi atau cili merah (kalau suka).
- Akhir sekali, tutup api dan masukkan garam secukup rasa
Jangan masak terlalu lama, nanti isi ikan akan menjadi hancur.